Donderdag 15-09-2022 was het, zo na de vakantieperiode, weer tijd voor een Zeebra activiteit. Deze keer een interessant en leerzaam bedrijfsbezoek aan de laurierkwekerij van Gova in Nispen. We namen een kijkje in het indrukwekkende kassencomplex en de kwekerij aan de Essenseweg in Nispen. Daar maakten we kennis met het verhaal achter de grootste laurierspecialist van Europa.
Lees er alles over en bekijk de foto’s in deze terugblik.
Let op: tekst loopt steeds door onder de foto’s.
Snel lezen? Spring direct naar:
- Verzamelen bij de kwekerij
- Rondleiding over het terrein van 25 hectare
- Circulair kweken met VARTA
- Diner bij Non Plus Ultra
- Volgende keer ook aansluiten?
Ontvangst en verzamelen in de kas
We verzamelden ons rond 17:00 in een van de kassen. Daar zorgde het bestuur voor een hapje en een drankje en een goed ontvangst. Met een flinke groep van 22 ondernemers was het een geslaagde opkomst. En wat natuurlijk meteen in het oog sprong waren de splinternieuwe banners met de logo’s van de leden. Vrijwel direct begon het netwerken, men was enthousiast om elkaar weer te zien op deze bijzondere locatie.
Rondleiding over het terrein van maar liefst 25 hectare!
Na een korte introductie van Charl (eigenaar en kweekspecialist van Gova) starten we met de rondleiding door de kassen en over het terrein. En al snel viel ons op dat met ruim 25 hectare, Gova met recht de grootste laurierspecialist van Europa is. Toch bleek uit het inspirerende verhaal van Charl dat ondanks de enorme grootte, de nadruk niet alleen op kwantiteit ligt, maar voornamelijk op kwaliteit en ontwikkeling. Niet alleen bij de producten, maar ook bij het werven en behouden van medewerkers. Sociaal en inclusief ondernemen zijn een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.
Verwarmen kassen (en de hoge gasprijs van 2022)
Een voor de hand liggende vraag is natuurlijk, hoe de kassen in de winter verwarmd worden. En wat dat doet met de bedrijfsvoering gezien de hoge gasprijzen van tegenwoordig. Toch blijkt dat men ook voor de hoge gasprijzen, al graag efficient omging met de ernergie. Zo wordt de kas in de winter niet perse verwarmd, maar meer “vorstvrij” gehouden. Een stelsel van slangen voert in de winterperiode water aan met een temperatuur van circa 20 graden. Dat lijkt koud, maar zorgt er voor dat het precies genoeg is om de temperatuur bij de wortels van de plant boven het vriespunt te houden. Dat de gasrekening zal stijgen is onvermijdelijk, maar op deze manier is er zeker geen verspilling.
De zandhagedis.
Dat ondernemen ook risico’s kent, weet Charl maar al te goed. Zo werd de bedreigde zandhagedis aangetroffen op zijn terrein. En nu zou je denken, een ramp voor de bedrijfsvoering, want dat houd bouwplannen en innovatie tegen. Het tegendeel bleek waar, door deze “crisis” te benutten zijn er juist mooie nieuwe samenwerkingen en initiatieven ontstaan die de kwekerij veel goeds hebben gebracht. Dat de natuur een wezenlijk onderdeel is van de bedrijfsvoering is dan ook niet gek.
Circulair kweken met eigen onderzoekslab VARTA.
Bij Gova probeert men het productieproces zo circulair mogelijk te maken. Daarbij is men altijd op zoek naar het vinden van nieuwe toepassingen voor de eigen afvalstromen. Vanuit deze gedachte is VARTA ontstaan, een laboratorium opgericht om de reststromen vanuit de kwekerij tot waarde te brengen.
Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw, oftewel VARTA, is in 2021 een zelfstandig bedrijf geworden. Het overgrote deel van de reststromen van Gova wordt ondertussen gebruikt als basis voor nieuwe producten.
Kennis delen
Een kernwaarde van Gova is dat innoveren en door ontwikkelen een proces is waarbij je de krachten moet bundelen. Zo gaat men ook graag samen met andere bedrijven op zoek naar oplossingen voor de toekomst.
Online met de kwekerij
Gova is lid van Decorum, het premium merk én ijzersterke coöperatie van meer dan 55 kwekers. Sinds 2021 heeft Decorum een nieuw concept gelanceerd genaamd: By Decorum. Een consumenten webshop die mensen blij wil maken met de beste bloemen en planten.
Zo maakt Gova de stap naar een “online kwekerij”. Zelf een kijkje nemen in de webshop
Diner bij Non Plus Ultra
Natuurlijk werd er ook deze keer weer een heerlijk diner geserveerd. Hiervoor reden we naar Non Plus Ultra, een gezellige accommodatie in Woensdrecht. En hier kwamen we zeker niets tekort. Het diner werd geserveerd op bourgondische stijl. Dat wil zeggen, grote schalen met diverse soorten vlees of vis waar ieder zelf van kon pakken. Zo was er dus voor ieder wat wils. Onder het genot van een drankje werd er goed genetwerkt en ontstonden er interessante tafelgesprekken.
Bent u er volgende keer ook weer bij?
Zeeuwse en Brabantse ondernemers met elkaar verbinden door 6 tot 8 keer per jaar elkaar te ontmoeten in een informele sfeer, dat is wat we met ZeeBra willen doen. Elkaar ontmoeten, elkaar helpen waar mogelijk en natuurlijk gezellig samenzijn zijn daarbij de uitgangspunten.
Wilt u ook lid worden of een keer langskomen als gast? Laat het ons weten.