Terugblik “Vermijd de valstrik” – Eye Security

Donderdag 14-3-2024 kwamen we bij elkaar in Het Suikerlab in Bergen op Zoom voor een bijzondere spreker. Job Kuijpers van Eye Security deelde deze avond een unieke mix van ervaringen en expertise. Met zijn achtergrond bij de Nederlandse Inlichtingen- & Veiligheidsdiensten AIVD en MIVD is hij een ware autoriteit op het gebied van cyberbeveiliging. En dat leverde interessante inzichten op. Niet alleen over cyberrisico’s. Maar ook hoe zij het bedrijf hebben opgezet en verder uitbouwen.

Lees er alles over en bekijk de foto’s in deze terugblik.

Let op: tekst loopt steeds door onder de foto’s.

Snel lezen? Spring direct naar:

Ontvangst

Aan het einde van de middag werden we ontvangen bij Het Suikerlab. Een bijzondere locatie midden in Bergen op Zoom. Voorheen was Het Suikerlab de plaats waar suikerbieten werden opgeslagen en onderzocht. In dit gebouw zijn tot op heden laboratoria en klimaatkassen te vinden. De authentieke uitstraling zorgt voor een unieke sfeer en beleving.

Bij binnenkomst werd er al goed genetwerkt. Onder het genot van een hapje en een drankje van Uitstreekend! gingen leden en bezoekers met elkaar in gesprek. Deze avond zou op deze bijzondere plek ook het eten iets “bijzonders” hebben. Namelijk alles gemaakt met producten uit de streek. Je hoeft immers niet ver weg te gaan om unieke smaken en combinaties te maken.

Presentatie Job Kuipers

Een phishing mailtje, dat kennen we inmiddels allemaal wel. Een verdacht verzoekje om op een linkje te klikken met grote gevolgen. Job begint zijn verhaal met het benoemen dat het al lang niet meer gaat om een eenling die probeert jouw gegevens te stelen in ruil voor wat losgeld. Nee er zitten hele industrieën achter die zich puur bezighouden met cybercrime. En waar velen denk voorkomen is beter dan genezen, gaat het er bij Eye Security net iets anders aan toe. Werken 2FA en encrypted passwords dan niet meer? Zeker ze helpen in het vertragen van aanvallen, maar ongeacht welke maatregelen je neemt, binnenkomen kunnen kwaadwillende toch wel.

Veiligheid, bescherming en weerstand.

Bij Eye Security draait het daarom niet alleen om voorkomen en beveiligen. Sterker nog, ze zeggen zelfs dat voorkomen bijna onmogelijk is. Vroeg of laat zal ook jouw bedrijf een keer te maken krijgen met een cyberaanval. En dan gaat het er in eerste instantie niet om dat je je systemen goed hebt beschermd. Maar juist ook om de impact van een potentiele aanval goed in kaart te hebben gebracht. Door de mogelijke gevolgen en risico’s van te voren goed duidelijk te hebben, kun je ook na een aanval je bedrijf weer snel up en running hebben.

Doordat een hack niet voor 100% te voorkomen is, zorgt Eye Security er voor dat zij deze vroegtijdig signaleren, de poging monitoren en onschadelijk maken. Deze unieke combinatie, geeft Eye Security een leading positie in de markt. Juist hierdoor worden ze door de grotere verzekeraars naar voren geschoven als de beste keuze voor het beperken van cyber risico’s.

Voorkomen is belangrijk, maar bereid je daarnaast altijd goed voor op het “worst case scenario”.

Een belangrijk hulpmiddel om te bepalen wat een organisatie nodig heeft om weerbaar te zijn tegen een cyberaanval is de formule: Risico = waarschijnlijkheid x Impact. Daarmee bedoelen ze dat je niet alleen moet kijken welke schade een cyberaanval zou kunnen aanrichten maar ook wat daar de impact van is. Door dit op de juiste manier in kaart te brengen kun je werken aan oplossingen die er voor zorgen dat je ook na een aanval weer snel verder kunt met je bedrijfsactiviteiten.

De schade door een cyberaanval is niet alleen het verlies aan omzet tijdens de stilstand. Juist het herstellen van bestanden heeft een enorme impact op het totale schadebedrag. Met de juiste risico analyse voorkom je dat je out of business raakt bij een aanval. Leg daar de focus in plaats van op eindeloze maatregelen om te voorkomen dat je gehackt wordt.

Een bedrijf waarin iedereen meedoet.

Los van de bijzondere aanpak en technische aspecten binnen de wereld van cyber is het ook er interessante om te zien hoe snel Job en zijn compagnons het bedrijf hebben opgezet en verder uitbouwen. De snelle groei van het bedrijf is mede te danken aan de hoge kwaliteitsstandaarden van de Nederlandse IT security specialisten. Job vertelde ons dat Nederland zich in de top van de “intelligence” bevind. Nederland is daardoor van nature al een heel geschikte plek om te dienen als kweekvijver voor cyber security specialisten. Door continu op zoek te gaan naar het beste talent en dat op de juiste manier in te zetten heeft Eye Security zich in korte tijd op de kaart weten te zetten. En het bijzondere is dat iedereen in het bedrijf ook daadwerkelijk meedoet in het bedrijf. Van receptioniste tot hacker. Iedereen is daadwerkelijk onderdeel van het bedrijf en heeft daar dus letterlijk een aandeel in. Dat vergroot de betrokkenheid en geeft tegelijkertijd aan dat men 100% inzet verwacht en alleen het beste goed genoeg is.

Uiteraard lieten we Job niet met lege handen naar huis gaan en boden we hem een leuk pakketje aan en een boek over Bergen op Zoom.

Uitstreekend! staat voor streek, smaak en sfeer.!

Uitstreekend staat en gaat voor lokaal, smaak en beleving. Uitstreekend zet de streek met trots en plezier eigentijds op de kaart. Met passie voor koken en aandacht voor regio en lokaal ondernemerschap verbinden ze streek, smaak en sfeer. Ze creëren (h)eerlijke gerechten, producten en momenten op locatie of in een box. Geheel op maat en van A tot Z verzorgd. Hiervoor werken ze nauw samen met lokale boeren, telers, kwekers en (horeca-)ondernemers. Naast Vega(n) ingrediënten werken wij met weidevlees en duurzaam gevangen vis. Ze kijken verder dan het product en vertellen met passie de verhalen achter de ingrediënten afkomstig uit de streek.

4 gangen tasting menu verzorgd door Uitstreekend!

Bij het diner werden we ook door Uitstreekend! verrast met een heerlijk 4 gangen tasting menu.

Zo kregen we vooraf een oesterzwamshoarma van oesterzwammen van fragochamp Halsteren op een vers broodje van van Ravels. Gevolgd door een Gerookte Brabantse hoevehoen op een bedje van knapperige salade met groene kruiden uit eigen kweekkast, en appelmayonaise gemaakt van appels van Verbeek Als hoofdgerecht een stoof van Brabants weiderund en van vollegrondsgroentes van het seizoen en een puree van knolselderij en Thools aardappeltje. Als afsluiter kregen we een appelcrumble met jam van Franken fruit en Laurierijs van Varta uit de kwekerij van Gova waar we we eerder al een bezoek brachten met de ZeeBra’s .

Kortom een heerlijke proeverij met ingrediënten uit de streek.

Bent u er volgende keer ook weer bij?

Zeeuwse en Brabantse ondernemers met elkaar verbinden door 6 tot 8 keer per jaar elkaar te ontmoeten in een informele sfeer, dat is wat we met ZeeBra willen doen. Elkaar ontmoeten, elkaar helpen waar mogelijk en natuurlijk gezellig samenzijn zijn daarbij de uitgangspunten.

Wilt u ook lid worden of een keer langskomen als gast? Laat het ons weten.

Binnenkort op de agenda

Iets te melden?

Heeft u interessante ontwikkelingen binnen of vanuit uw bedrijf? We delen graag nieuws uit ons netwerk en brengen tevens nieuwe leden onder de aandacht. Heeft u als lid iets wat u graag met ons wilt delen? Meld het ons en we plaatsen er graag een artikel over.