Terugblik Rondleiding Halwana – Stichting Vastenavond

Terugblik Rondleiding Halwana

Met nog iets meer dan een week voordat het grootste evenement van West-Brabant weer losbarst kregen wij als Zeebra Business Partners een uniek kijkje achter de schermen bij de Stichting Vastenavond van Bergen op Zoom.

Wat dat betreft was het een wat ongebruikelijk ‘bedrijfsbezoek’. En toch valt het zeer zeker in deze categorie, want wat een bedrijfsvoering zit er achter de organisatie van dit feest.

Halwana, de thuisbasis

Rond 17:30 werden we verwacht in Halwana aan de Zeelandhaven, de thuisbasis van de Stichting Vastenavend. Aldaar aangekomen kregen de deelnemers als eerste een originele rode Zeebra zakdoek. Sommigen waren er al bekend mee, maar anderen kregen van de “bergse” onder ons een instructie hoe de zakdoek gedragen dient te worden. Het omknopen zorgde al voor de juiste stemming om ons helemaal in het thema van de avond in te kunnen leven.

Job de Bont en Willem Loef van de stichting Vastenavend, vertellen vervolgens in geuren (ja letterlijk) en kleuren over het verhaal achter het feest. Van historisch ontstaan tot de hedendaagse organisatie, alles kwam aan bod. Natuurlijk mocht ook de sleutel van de stad daarbij niet ontbreken.

Rondleiding

Na de introductie was het tijd voor de rondleiding over het terrein. Hier kregen we onder andere de oren en ogen van de Peperbus te zien. Verder op het terrein stonden ook de kenmerkende voertuigen van de stichting en zit ook de varkensblazerij. Waar we letterlijk de geur van Vastenavend konden opsnuiven.

Wat natuurlijk niet mocht ontbreken was het maken van het veldteken. Dat dit nog altijd handwerk is, is een prachtige traditie. De meer dan 10.000 tekens worden in tandartsgips gegoten en vervolgens door een grote groep vrijwilligers met de hand beschilderd.

Tot slot werden we nog meegenomen naar het archief, waar alle spullen die met de vastenavend te maken hebben worden opgeslagen. Van baarden en pruiken, tot het pak van de prins! Een bijzondere plaats op Halwana waar heden en verleden samen komt.

Diner bij de stadsburger

Na afloop van de rondleiding gingen we richting de Stadsburger van Ad Gladdines, waar we van een proeverij van burgers met een mix van vlees en vis genoten. Ad vertelde ons nog over de totstandkoming van zijn horeca onderneming als leuke anekdote.

Uiteindelijk sloot een deel van de aanwezigen ook nog aan bij de business-avond van de Stichting Vastenavend in den Enghel. Hier troffen we onder andere de sponsorende bedrijven uit de regio.

En denk eraan: “Agge mar leut et!”

Stichting Vastenavend Bergen op Zoom

Het was weer een bijzonder en interessant bezoek, voor zowel de Brabanste als de Zeeuwse leden van onze vereniging. En denk eraan: “Agge mar leut et!”

Binnenkort op de agenda

Iets te melden?

Heeft u interessante ontwikkelingen binnen of vanuit uw bedrijf? We delen graag nieuws uit ons netwerk en brengen tevens nieuwe leden onder de aandacht. Heeft u als lid iets wat u graag met ons wilt delen? Meld het ons en we plaatsen er graag een artikel over.